SCURT ISTORIC

Link-uri

utile

 

1. M.E.N. - http://www.edu.ro/

2. I.Ș.J. CT - http://www.isjcta.ro/

3. Forum Șc. Gim. Nr. 3 Mg - http://scoala3mg.forumulmeu.ro

4. Grupul profesorilor Sc.3-

facebook

 

Noutati

 

 

 

Referitor  la Mangalia, putem afirma că este posibil ca istoria sa să înceapă în sec IV a. Chr,  când colonişti greci veniţi din colonia MegareiHeraclea Pontica, au întemeiat cetatea Callatis.

Controversa istorică în legătură cu fondarea cetăţii izvorăşte dintr-un fragment al istoricului Pseudo-Skymnos, care afirma că cetatea  a fost întemeiată în timpul regelui macedonean Amyntas, fără a preciza daca este vorba de Amyntas I sau Amyntas al III-lea, tatăl lui Filip al II-lea.  Realităţile arheologice ăinedescoperirea nici măcar a unui fragment ceramic  mai vechi de inceputul sec IV a. Chr., tind sa tranşeze această controversă în favoarea ipotezei fondării cetăţii la începutul sec IV a. Chr. Deci cetatea Callatis a fost intemeiatî de colonişti dorieni, rămânând in tot decursul istoriei sale, până la începutul sec. VII p. Chr un oraş grecesc, cu limba , obiceiurile, mentalitatile sale, inclusiv în cursul ocupării de către romani a Dobrogei, între sec. I-VII p. Chr.

Dobrogea a fost reluată în stăpânire de bizantini devenind thema ParistrionParadunavon între sec. X-XIII, după care au  urmat invaziile pecenegilor, uzilor, cumanilor şi tătarilor.

Pentru o scurtă vreme teritoriul vechiului Callatis intră in stăpânirea Tarii Romaneşti condusă de Mircea cel Bătrân, la sfârşitul sec XIV şi începutul sec XV.

In sec XII-XIV, vechiul Callatis apare in portulanele genoveze sub denumirea de PangualaPangalia, după care îşi schimbă denumirea în Mangala şi apoi Mangalia, aşa cum o cunoaştem şi azi.

În perioada 1417-1878 Dobrogea şi implicit Mangalia au făcut parte dintr-o provincie a Imperiului Otoman. După încheierea razboiului ruso-româno-turc din 1877-1878, cunoscut si sub numele de Războiul de Independenţă, ca urmare a hotărârii Congresului de Pace de la Berlin , din 1878, Dobrogea si Mangalia au revenit la patria mama, România.

Şcoala a fost condusă, din 1976, de la fondarea ei,  şi până astăzi de următorii directori :

·  Prof. Mitrofan Constantin

· Prof. Eugenia Petrache

·  Prof. Preda Aurelia

·  Prof. Vrabie Niculina

· Prof. Stanciu Marin

· Prof. Mihai Ionescu

 Le mulțumim pentru contribuția pe care au avut-o la dezvoltarea învățământului în Şcoala Gimnazială  nr. 3 Mangalia

 Școala Gimnazială nr. 3 Mangalia este situată in zona de V a oraşului Mangalia la 43 de km S de reședința de județ, Constanța.

Clădirea cu parter şi 2 etaje   funcționează cu  clase de ciclu primar şi clase de ciclu gimnazial.

Nivelul economic al comunităţii locale este mediu, pe raza localităţii existând Șantierul Naval “ Daewoo-Mangalia Heavy Industries S.A.” care absoarbe  aprox. 40% din forţa de muncă a localităţii. În afară de acesta, trebuie subliniat faptul că localitatea Mangalia este staţiune turistică, în timpul verii fiind vizitată de foarte mulţi turişti care aduc venituri considerabile locuitorilor, facilitând crearea de noi locuri de muncă pe timpul verii.

În ultimii  ani s-a evidenţiat o scădere a populaţiei şcolare, 1200  elevi în anul 1998/1999 la 800  în anul şcolar 2010-2011 şi in prezent 905, cu tendinţa  de creştere în viitor.

Şcoala funcţionează în doua  schimburi cu  4  clase pe an de studiu.

Încadrarea cu personal didactic calificat este foarte buna, având toate cadrele didactice  calificate.

 

 

- Simulari Evaluarea Nationala

- Calendar Evaluare Nationala

- Inscriere Clasa Pregatitoare